Naleśniki zapiekane

0 (0 ocen)

Naleśniki z kapustą i grzybami zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

  • - 500 g kapusty kiszonej
    - garść suszonych grzybów
    - 1 cebula
    - sól, pieprz
    - trochę oleju do smażenia

    ciasto naleśnikowe:
    - 100 g mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 1 szklanka mleka
    - szczypta soli
    - tłuszcz do smażenia

    sos:
    - 1 puszka krojonych pomidorów
    - 2 ząbki czosnku
    - bazylia, oregano
    - sól, pieprz

    dodatkowo:
    - ser żółty do posypania lub obłożenia
    - tłuszcz do posmarowania formy

Naleśniki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe: do litrowego pojemnika wsypać mąkę, wlać rozbite jajo i mleko, dodać szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony.
  • 2. Grzyby namoczyć na pół godziny. Potem gotować przez 20 minut. Kapustę kiszoną sparzyć i odsączyć. Cebulę obrać i drobno pokroić.
    Kapustę i grzyby drobno pokroić. Na patelni zrumienić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku.
  • naleśniki 3. Sos: wymieszać pomidory z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • naleśniki 4. Zawijać naleśniki jak na krokiety. Układać w naczyniu do zapiekania, uprzednio natłuszczonym. Polać sosem, posypać lub obłożyć serem żółtym. Zapiekać ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy