Naleśniki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto naleśnikowe: do litrowego pojemnika wsypać mąkę, wlać rozbite jajo i mleko, dodać szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony.
2.Grzyby namoczyć na pół godziny. Potem gotować przez 20 minut. Kapustę kiszoną sparzyć i odsączyć. Cebulę obrać i drobno pokroić.
Kapustę i grzyby drobno pokroić. Na patelni zrumienić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku.
3.Sos: wymieszać pomidory z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4.Zawijać naleśniki jak na krokiety. Układać w naczyniu do zapiekania, uprzednio natłuszczonym. Polać sosem, posypać lub obłożyć serem żółtym. Zapiekać ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze