Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym

4.5 (182 ocen)

Bazyliowe naleśniki faszerowane kuskusem, papryką, pomidorami i mozzarellą. Zapiekane z beszamelem i serem żółtym. To propozycja na obiad. Polecam, bo bardzo dobre :-)

Składniki:

  • Na naleśniki

    2 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowanej, ja użyłam zwykłej mineralnej)
    odrobina oleju
    garść listków bazylii
    sól ziołowa

    Na farsz

    1.5 szklanki suchego kuskusu
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka czerwona
    1 duży pomidor
    mozzarella
    sól pieprz
    1 łyżeczka pasty curry
    czosnek niedźwiedzi
    odrobina kminku

    Na beszamel

    3 łyżki masła
    2 i pół łyżki mąki
    500 ml mleka
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa



    starty żółty ser do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Do wysokiego naczynia wlałam mleko, dodałam listki bazylii i zmiksowałam razem. Następnie dodałam mąkę, dwa jajka, wodę, odrobinę oleju i sól ziołową i dalej miksowałam na gładkie ciasto. Usmażyłam naleśniki.

    Farsz: 1.5 szklanki suchego kuskusu zalałam wrzącą wodą. Na patelni zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę i pomidora. Chwilę razem posmażyłam.

    Dodałam napęczniały kuskus, łyżeczkę pasty curry, świeżo mielony czarny pieprz, sól, trochę kminku i czosnku niedźwiedziego, wszystko razem wymieszałam. Gdy farsz lekko wystygł dodałam pokrojoną mozzarellę.

    Sos beszamelowy: Na patelni roztopiłam masło, dodałam mąkę, wszystko razem mieszałam po chwili powoli dolewałam mleko jednocześnie mieszając. Gotowałam do czasu aż sos zrobił się gęsty, dodałam sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.

    Na każdy naleśnik nakładałam porcję farszu i zwijałam. Układałam jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem. Wszystko zalałam sosem beszamelowym, na wierzch starłam żółty ser.

    Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować