Bazyliowe naleśniki faszerowane kuskusem, papryką, pomidorami i mozzarellą. Zapiekane z beszamelem i serem żółtym. To propozycja na obiad. Polecam, bo bardzo dobre :-)
Składniki:
Na naleśniki
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowanej, ja użyłam zwykłej mineralnej)
odrobina oleju
garść listków bazylii
sól ziołowa
Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Do wysokiego naczynia wlałam mleko, dodałam listki bazylii i zmiksowałam razem. Następnie dodałam mąkę, dwa jajka, wodę, odrobinę oleju i sól ziołową i dalej miksowałam na gładkie ciasto. Usmażyłam naleśniki.
Farsz: 1.5 szklanki suchego kuskusu zalałam wrzącą wodą. Na patelni zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę i pomidora. Chwilę razem posmażyłam.
Dodałam napęczniały kuskus, łyżeczkę pasty curry, świeżo mielony czarny pieprz, sól, trochę kminku i czosnku niedźwiedziego, wszystko razem wymieszałam. Gdy farsz lekko wystygł dodałam pokrojoną mozzarellę.
Sos beszamelowy: Na patelni roztopiłam masło, dodałam mąkę, wszystko razem mieszałam po chwili powoli dolewałam mleko jednocześnie mieszając. Gotowałam do czasu aż sos zrobił się gęsty, dodałam sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
Na każdy naleśnik nakładałam porcję farszu i zwijałam. Układałam jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem. Wszystko zalałam sosem beszamelowym, na wierzch starłam żółty ser.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
Komentarze