Naleśniki ze szpinakiem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W kuchni nie lubię nudy. Nasze ulubione naleśniki przygotowuję więc na różne sposoby, te szpinakiem są wyśmienite i bardzo zdrowe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 75 dag szpinaku świeżego
    • 20 dag mąki pszennej
    • ½ litra mleka
    • 3 jaja
    • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • Sól
    • Tłuszcz do smażenia
    Farsz:
    • 15 dag szynki gotowanej lub z indyka
    • 5 dag orzechów włoskich posiekanych
    • 5 dag ostrego żółtego sera
    • Łyżka posiekanego szczypiorku

Naleśniki ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak oczyścić z ogonków, starannie umyć. Zalać niewielką ilością wrzątku i gotować przez 5 minut, odcedzić, zmiksować.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito, zmiksować z mlekiem, imbirem, szczyptą soli i gałką muszkatołową, odstawić na 45-60 minut.
  • 3. Jaja rozbić, roztrzepać, wlać do ciasta, dodać przygotowany szpinak, wymieszać.
  • 4. Rozgrzać patelnię, wysmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki.
  • 5. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu starannie połączyć.
  • 6. Placki nasmarować farszem, zwinąć w rulon lub kopertę. Zrumienić z obu stron.
  • 7. Podawać jako samodzielne danie z dowolnym sosem i sezonową surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy