Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są pycha:)

Składniki:

  • naleśniki
    3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 duża szczypta soli
    1 szczypta cukru
    1 jajko
    2 łyżki oleju + olej do smażenia

    farsz
    500-600 g świeżego szpinaku
    1/2 kostki fety
    3 łyżki śmietany
    sól, pieprz

    sos beszamelowy
    starty ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować