Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

4.48 (165 ocen)

  • 60 min

Według tradycyjnej kuchni polskiej. Pożywne i aromatyczne dzięki beszamelowi. Łatwe do wykonania. Obiad gotowy w jedną godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka,
    5 czubatych łyżek mąki,
    125ml mleka,
    125ml wody gazowanej,
    olej do smażenia.

    Farsz:
    75 dag świeżego szpinaku,
    2 duże ząbki czosnku,
    3 łyżki masła,
    sól.

    Sos beszamelowy:
    200ml mleka,
    2 łyżki masła,
    1 czubata łyżka mąki,
    5 dag żółtego sera,
    przyprawy: sól, cukier, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: z podanych proporcji przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na min. 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Smażymy na oleju.
  • 2. Farsz: szpinak przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Płuczemy. Liście zalewamy 2 litrami osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy na sicie, dokładnie odciskamy i grubo siekamy. Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na roztopionym maśle przez 5 minut. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulony i układamy w blasze lub naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Podsmażamy 2 minuty, aby mąka się nie przyrumieniła. Wolnym strumieniem wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ubijamy trzepaczką, gotując jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółty ser starty na małych oczkach tarki oraz przyprawy. Mieszamy.
  • 4. Sosem polewamy naleśniki i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.

Porady

Naleśniki możemy podać z kubeczkiem czerwonego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować