Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy naleśniki (przepis znajdziecie u mnie w zakładce przepisy kulinarne.)
2.Szpinak rozmrażamy i smażymy na łyżce masła. Odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku solą i czosnkiem.
3.2 jajka gotujemy 7-9 min od chwili gdy zawsze woda. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą, obieramy, siekamy i mieszamy ze szpinakiem.
4.Przesmażamy mąkę na 2 łyżkach masła, wlewamy mleko, gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy surowe jajka, utarty ser i mieszamy.
5.Połowę sosu mieszamy ze szpinakiem, nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulony.
6.Naleśniki układamy w formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy resztą sosu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze