Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

4.5 (170 ocen)

Jeżeli zostaną nam naleśniki, bądź nie będziemy wiedzieć co zrobić ze szpinakiem polecam to danie. Idealne na obiad jak i na kolacje.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    4 jaja
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    450 g szpinaku mrożonego
    200 g sera feta
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    sól pieprz

    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem 1. Jaja, mąkę, mleko i sól zmiksować, następnie dodać 1 szklankę wody, wymieszać. Ostawić na ok. 20 min. Dolać jeszcze wody jeżeli ciasto będzie za gęste. Na patelni upiec naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 naleśników.

  • 2. Szpinak rozmrozić. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle. Dodać szpinak, odparować. Na koniec pokruszony ser feta wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą( nie za dużo, bo ser feta sam w sobie jest już słony) i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
    Na naleśniki nakładać po 1 łyżce farszu i zwinąć jak krokiety. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.

  • 3. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie dodać mleko, całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu, dokładnie wymieszać.
    Całością polać naleśniki, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok.25 min. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować