Maliny to świetny owoc na nalewkę, są jeszcze dostępne więc śmiało zdążymy z jej przygotowaniem.Malinówka to nalewka i pięknym smaku i zapachu. Świetna na zimne wieczory i przeziębienie, świetnie rozgrzewa ciało.
30 min
Składniki:
1 kg malin
0,5 kg cukru
0,5 L wody
0,5 L wódki
0,25 L spirytusu
Nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Maliny płuczemy z ewentualnych zabrudzeń, przekładamy do dużego słoja.
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie wlewamy do malin łącznie z wódką i spirytusem. Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę, owoce dokładnie wyciskamy i płyn rozlewamy do butelek.
Zaletą tego trunku jest to że im dłużej stoi tym lepiej smakuje i ma intensywniejszy kolor.
Moja zaczęłam degustować już po 3 miesiącach. Jest pyszna, wręcz idealna.
Komentarze