Nalewka miodowa - miodówka

4.39 (231 ocen)

Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej miodówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka. Poza tym miód lipowy jest świetny na przeziębienia, bolące gardło czy spadek odporności.

Składniki:

  • 0,5 kg miodu lipowego
    1 litr spirytusu (lub 0,5l wódki i 0,5l spirytusu)
    0,5 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.39 (231 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka miodowa - miodówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i pół szklanki wody postawić na ogniu do zagotowania. Następnie, po wyszumowaniu, nalać do gorącego jeszcze miodu spirytus (lub wódkę - w zależności od tego, jaką moc nalewki chcemy uzyskać). Wymieszać. Po wystygnięciu, nalewkę nalać do butelek. Miodówka już po kilku dniach gotowa jest do picia. Oczywiście, im dłużej stoi tym jest lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować