Nalewka na owocach agrestu

4.5 (179 ocen)

  • 1400 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nalewka działa wzmacniająco dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach. Pijemy łyżkę stołową dwa razy dziennie.

  • 1400 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałego agrestu
    0,2 kg cukru trzcinowego
    laska wanilii
    kawałek kory cynamonu
    kawałek świeżego imbiru
    1 białe wytrawne wino
    1 litr 60% alkoholu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka na owocach agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l0xqg5 1. Kilogram dojrzałych owoców agrestu umyć na sicie, obrać z szypułek - ogonków i przekroić na połówki. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. Dodać laskę wanilii, kawałek świeżego imbiru i mały kawałek kory cynamonu. Tak przygotowaną nalewkę w słoju odstawiamy na 2 tygodnie,od czasu do czasu pomieszać słojem. Po 2 tygodniach oddzielamy nalew od owoców. Owoce zasypujemy cukrem a wytrawny nalew wlewamy do butelek. Słój z owocami zasypanymi cukrem odstawiamy na 14 dni żeby rozpuścił się cukier i wyciągnął z owocu resztę soku z alkoholem. Codziennie potrząsamy i mieszamy słojem. Po okresie 14 dni zlewamy słodki nalew i mieszamy go z pierwszym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy filtrujemy po kilku dniach i wlewamy do butelek. Butelki wynosimy do ciemnego chłodnego miejsca (piwnica) na minimum 6 miesięcy. Nalewka jest dobra do spożycia po tym okresie, ale im starsza jest, tym smaczniejsza i mocniejsza. Owoce zużywam do wypieku ciasta :)

Porady

Jest to raczej nalewka lecznicza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować