Nalewka na śliwkach węgierkach

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz.

...

  • 3 godz.

Składniki:


  • 1 kg śliwek węgierek
    1,5 l spirytusu 70-proc
    1 l przegotowanej wody
    1/2 kg cukru
    Laska wanilii
    1,5 opakowania cukru waniliowego
    Skórka otarta z 2 cytryn
    100 ml brandy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka na śliwkach węgierkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pozbawione pestek śliwki wsypać do słoja ,wrzucić 2 garści pestek ze śliwek ,by dodać lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po około 2-3 tygodniach zlać nalew ,a śliwki usunąć. Zagotować wodę z cukrem ,cukrem waniliowym ,wydrążonym miąższem z laski wanilii i skórką otartą z cytryn. Mieszać ,aż powstanie gęsty syrop. Przecedzić ,ostudzić. Wlać do spirytusu ,dodać brandy. Rozlać do butelek i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować