Nalewka na winogronach

4.49 (187 ocen)

  • 864 godz.

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki.

  • 864 godz.

Składniki:

  • Składniki - proporcje:
    1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych
    1 l spirytusu 70 procentowego
    pół kg płynnego miodu wielokwiatowego
    5-6 goździków
    pół laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka na winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce na 6 tygodni, co kilka dni potrząsałem słojem.
    Po tym czasie zlałem nalew, a owoce w słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować