Nalewka czosnkowa na nadciśnienie

4.75 (217 ocen)

Czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą wspaniałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.

Składniki:

  • 1/2 litra przegotowanej wody
    1 cytryna
    7 ząbków polskiego czosnku
Wystaw ocenę:

4.75 (217 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka czosnkowa na nadciśnienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wycisnąć sok z cytryny, obrać przecisnąć czosnek przez praskę, zalać wodą.
    Słoik zamknąć i włożyć do ciemnego miejsca (np. do szafy) na 48 godzin.
    Pić codziennie 1 łyżkę stołową na noc, po kolacji.
    Przechowywać w lodówce.

Porady

Ponadto czosnek, pod warunkiem, że jest jedzony codziennie, może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji "złej" LDL, a zwiększenie stężenia frakcji "dobrej" HDL.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować