Nalewka z jabłka, miętą, śliwką, czereśnią, brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie owoce myjemy, jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki, śliwki na połówki bez pestek, brzoskwinie w kawałki, bez pestek a czereśnie tylko nadcinamy, muszą być razem z pestkami. Miętę rwiemy w kawałki i wkładamy wszystko razem z kardamonem, goździkami i korą cynamonową do 3 litrowego słoja. Zalewamy alkoholem i winem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w miejsce słoneczne na 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na 14 dni codziennie potrząsając słojem żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej odlanym nalewem. Nalewkę możemy wlać do jednego słoja lub rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy do piwnicy lub spiżarni. Owoce wykorzystujemy do ciast i deserów.
Porady
Nalewkę najlepiej pić po 6 miesiącach dojrzewania, schłodzoną.
Komentarze