Nalewka z jabłka, miętą, śliwką, czereśnią, brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 4390 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna nalewka o wieloowocowym smaku. Polecam.

  • 4390 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka 5 średnich
    czereśnie czarne, słodkie 0,5 kg
    śliwki węgierki duże 0,5 kg
    brzoskwinie małe 6 szt.
    mięta pieprzowa 2 gałązki
    kora cynamonowa 1 szt.
    goździki 8-10 szt.
    kardamon 6 ziaren
    cukier trzcinowy 30 dag.
    alkohol 70% 1 litr (dest.)
    1/2 wina białego wytrawnego włoskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z jabłka, miętą, śliwką, czereśnią, brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie owoce myjemy, jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki, śliwki na połówki bez pestek, brzoskwinie w kawałki, bez pestek a czereśnie tylko nadcinamy, muszą być razem z pestkami. Miętę rwiemy w kawałki i wkładamy wszystko razem z kardamonem, goździkami i korą cynamonową do 3 litrowego słoja. Zalewamy alkoholem i winem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w miejsce słoneczne na 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na 14 dni codziennie potrząsając słojem żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej odlanym nalewem. Nalewkę możemy wlać do jednego słoja lub rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy do piwnicy lub spiżarni. Owoce wykorzystujemy do ciast i deserów.

Porady

Nalewkę najlepiej pić po 6 miesiącach dojrzewania, schłodzoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować