Nalewka jagodzianka wiejska

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 16 godz. 40 min

Piliście kiedyś taką nalewkę - ja tak poczęstowała mnie znajoma jest pyszna, a ten smak wspaniały smak lata mmm.... Dlatego tez postanowiłam ja zrobić.

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 L jagód
    1 kg cukru
    około 500 - 600 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka jagodzianka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody przebieramy, oczyszczamy szybko przepłukując na sicie dobrze odsączamy. Wsypujemy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy spirytus tak, aby owoce były zakryte. Słoik stawiamy w słonecznym miejscu na miesiąc, od czasu do czasu mieszając by cukier się lepiej rozpuścił. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bibułkę lub filtr do kawy.
    Nalewkę rozlewamy do butelek i ponownie odstawiamy na miesiąc już w piwniczce :).

Porady

A oto rada od Łysiejacego nalewkarza rozcieńczenie spirytusu 'na wejściu' do 70% (do 1 objętości spirytusu dodajemy 0,5 tej samej objętości wody, w efekcie uzyskamy stężenie alkoholu ok. 71%). Tak rozpuszczony alkohol jest lepszym EKSTRAKTOREM (wyciągaczem) smaków, zapachów i kolorów z żywych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować