Nalewka wiśniowa na rumie

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczna i bardzo smaczna nalewka wiśniowa na rumie.

  • 60 min

Składniki:

  • wiśnie - ½ kg
    rum - ¼ litra
    wódka - ¼ litra
    cukier - 250 g
    kora cynamonu - 1 szt.
    migdały - 3 szt.
    mały kawałek imbiru
    skórka z ½ cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki Likiery

Nalewka wiśniowa na rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z opłukanych i osuszonych wiśni usuwam pestki. Wiśnie przekładam do wyparzonego słoja, dodaję posiekane migdały, obrany i pokrojony na cienkie plasterki imbir. Starannie umytą cytrynę cieniutko obieram. Skórkę z połowy cytryny kroję ja małe kawałki i wkładam do słoja. Dodaję pokruszoną korę cynamonu i cukier. Wlewam rum i wódkę, dokładnie zamykam słoik i odstawiam go na 6 tygodni.
    Po tym czasie zlewam nalewkę i odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.

Porady

*Na tą nalewkę warto poczekać i nie spieszyć się z degustacją, bo w miarę upływu czasu staje się bardziej aromatyczna i smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Nalewka Rum Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować