Nalewka z ciemnych winogron

4.44 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Na kieliszek domowej nalewki nie trzeba chyba nikogo długo namawiać. Nalewka z winogrona to jedna z moich ulubionych, o cudownym lekko korzennym bukiecie. Na rozgrzanie zimą przy kominku, na wszelkie smutki i poprawę humoru. Pyszna!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg ciemnego winogrona
    1/2 litra wódki czystej
    1/2litra spirytusu 96%
    30 dag cukru trzcinowego
    10 dag cukru zwykłego
    1/2 laski wanilii
    1 goździk
    Kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

4.44 (194 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wina

Nalewka z ciemnych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona obrać z kiści, opłukać , wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i zostawić na 24 godziny aż puszczą sok, następnego dnia dodać laskę wanilii, goździka i kawałek kory z cynamonu, zalać wódką i spirytusem. Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie w temp pokojowej najlepiej w ciemniejszym miejscu.

    Codziennie potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił.
    Po trzech tygodniach nalewkę przecedzić zlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące choć z tym może być już problem :)
    Im starsza tym lepsza.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować