Nalewka z owoców dzikiej róży

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Ma piękny bursztynowy kolor.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
    1/2 kg cukru
    1/2 l wódki
    1/4 l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach. Owoce myjemy i wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wódki ok. 100 ml i spirytus ok. 50 ml. aby nalewka nie sfermentowała. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuszczał. Następnie dolewamy resztę alkoholu i odstawiamy ponownie na 2 tyg. Również co jakiś czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy przez gazę. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej 2-3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować