Nalewka z truskawek z pieprzem i wanilią

4.51 (160 ocen)

Wyśmienity i jednocześnie wyrafinowany smak truskawkowy z nutą wanilii i pieprzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
    1/2 litra spirytusu
    25 dag cukru
    skórka otarta z 1/2 limonki lub małej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i opłukanej wrzątkiem)
    1 mała laska wanilii
    4-5 ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z truskawek z pieprzem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oczyścić z szypułek i wraz z lekko rozgniecionym pieprzem, skórką z limonki lub cytryny oraz pokrojoną na kawałki wanilią włożyć do słoja, przesypując cukrem, odstawić na godzinę.
    Gdy owoce puszczą sok, zalać je spirytusem wymieszanym z 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody, zamknąć szczelnie słój , delikatnie nim poruszać i odstawić na 5 tyg. w chłodne ciemne miejsce (co kilka dni potrząsać słojem). Następnie alkohol odcedzić, przefiltrować, rozlać do butelek i dobrze je zamknąć. Od tego momentu nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować