Wyśmienity i jednocześnie wyrafinowany smak truskawkowy z nutą wanilii i pieprzu
Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
1/2 litra spirytusu
25 dag cukru
skórka otarta z 1/2 limonki lub małej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i opłukanej wrzątkiem)
1 mała laska wanilii
4-5 ziaren pieprzu
Nalewka z truskawek z pieprzem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oczyścić z szypułek i wraz z lekko rozgniecionym pieprzem, skórką z limonki lub cytryny oraz pokrojoną na kawałki wanilią włożyć do słoja, przesypując cukrem, odstawić na godzinę.
Gdy owoce puszczą sok, zalać je spirytusem wymieszanym z 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody, zamknąć szczelnie słój , delikatnie nim poruszać i odstawić na 5 tyg. w chłodne ciemne miejsce (co kilka dni potrząsać słojem). Następnie alkohol odcedzić, przefiltrować, rozlać do butelek i dobrze je zamknąć. Od tego momentu nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące
Komentarze