Napoleonka Ireny

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis dostałam od znajomej rodziców. Trafił na stałe do mojego menu :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła
    ¾ szklanki gęstej śmietany
    1 żółtko
    1 łyżka smalcu lub oleju
    krem:
    0,5 litra mleka
    0,5 kostki masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jaja
    0,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Napoleonka

Napoleonka ireny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone placki 1. Mąkę posiekać z masłem i smalcem (lub olejem), dodać śmietanę i żółtko. Ciasto podzielić na cztery placki. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na blaszce 30x45 cm.
  • Gotowe ciasto 2. Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Gdy reszta mleka się zagotuje, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Porady

1. Na blaszce 20x35 pieczemy 6 placków, kremu wystarczy. 2. Jeśli w ostatniej chwili okaże się, że nie mamy w domu mąki ziemniaczanej (jak u mnie ;)) to proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) mieszamy z jajkami i cukrami i dalej postępujemy tak samo :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować