CIASTO CZEKOLADOWE NESQUIK Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( tortownica 20 cm )

    CIASTO :

    * mąka pszenna – 90 g

    * masło – 80 g

    * cukier – 150 g

    * kakao – 40 g

    * jajko – 2 szt

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    KREM ŚMIETANKOWY:

    * mascarpone – 300 g

    * śmietana 36% – 150 ml

    * biała czekolada – 120 g

    POLEWA:

    * mleko – 3 łyżki

    * kakao – 3 łyżki

    * masło – 100 g

    * cukier puder – 3 łyżki

    DODATKOWO:

    * czekolada mleczna – ok. 50 g

    * nesquik – ok. 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciasto czekoladowe nesquik z kremem śmietankowym i czekoladowymi chrupkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

    KREM ŚMIETANKOWY:

    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

    Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    POLEWA:

    Uwaga!

    Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!

    W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

    Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.

    Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.

    Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.

    Odstawiamy na ok. 30 minut.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować