Niby Sernik

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lubię eksperymentować w kuchni. Przepis powstał w chwili, gdy chciałam zrobić sernik, a nie było sera w kuchni. Składniki starałam się dobrać tak, aby ciasto choć trochę przypominało sernik i się udało. Miny osób zdziwionych na wiadomość, że nie ma tam ani grama sera są po prostu bezcenne :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2,5 szkl. mąki
    - 250g masła
    - 5 żółtek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki cukru pudru

    Pianka:
    - 5 białek
    - 3/4 szkl. cukru
    - 2 op. budyniu waniliowego
    - pół szkl. oleju
    - aromat waniliowy

    Dodatkowo:
    - dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niby sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę siekamy z kostką chłodnego masła. Potem dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wyklejamy natłuszczoną formę (najlepiej o wymiarach 32 x 20cm) wraz z brzegami i wkładamy do zamrażalnika na 2h. Pozostałą 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 2h.

  • 2. Po upływie 2h wyjmujemy naszą formę z ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 min. Studzimy.
  • 3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając partiami dodajemy cukier. Masa powinna być lśniąca. Potem wsypujemy budynie i wlewamy pół szklanki oleju oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. Naszą piankę wykładamy na wystudzone ciasto. Na piankę kładziemy kleksy z dżemu truskawkowego. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażalnika, ścieramy na tarce o dużych oczka i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 min.

Porady

Ciasto będzie pyszne również z konfiturą wiśniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować