500 g piersi z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona i oregano
160 g makaronu z pszenicy durum (farfalle)
1 brokuł
1,5 łyżki pesto z ricotty i orzechów
parmezan
sos:
100 g masła
100 g mąki pszennej
600 ml mleka 0,5%
1 żółtko
gałka muszkatołowa, sól, pieprz kolorowy,
Niby taka sama a nieco inna zapiekanka z makaronem, kurczakiem i brokułami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Przygotować sos:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i prażymy przez chwilę. Dodajemy mleko i mieszając doprowadzamy do momentu aż będzie gęste. Ściągamy z gazu i dodajemy do niego żółtko, mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Przygotować składniki na zapiekankę:
Kurczaka kroimy w plastry. Obtaczamy w przyprawach:sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona i oregano i smażymy na patelni z olejem (2 łyżki). Gdy już będą usmażone, wykładamy na ręcznik kuchenny aby wsiąknął tłuszcz.
W posolonej wodzie gotujemy makaron al dente, nad nim układamy garnek do gotowania na parze i układamy na nim brokuły. Brokuły gotujemy do momentu aż będą pół twarde.
Makaron odcedzamy i dodajemy do niego pesto. Mieszamy z kurczakiem aby składniki się połączyły. Wykładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzchu układamy brokuły. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym parmezanem i pieczemy na nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut do zarumienienia.
Komentarze