wesoła twórczość kulinarna n/t barszczu wyjątkowo smaczna
Składniki:
kości na wywar - 2 surowe od schabu i 1 wędzona od schabu
pół pekinki
1 burak średni
1 marchew duża
kawałeczek selera
1/2 dużej pietruszki - korzeń
3 ziemniaki średnie
duża garść suszonych grzybków
2 małe cebulki
1 puszka białej fasoli
oliwa, warzywko, 2 kulki ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, pieprz
1 duży kubek śmietany 12%
łyżka mrożonego koperku
łyżka mrożonej natki
Nie tylko jeden grzybek w barszczu :d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować w garnku wodę i włożyć kości, dodać czubatą łyżkę warzywka. Kości ugotować do miękkiego mięsa, wyjąć, ostudzić. Obrane mięsko pójdzie do zupki
2.Oczyścić warzywa. Zetrzeć na tarce marchew, selera i pietruszkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, pekinkę posiekać i wszystko wrzucić do garnka z wywarem. Dodać ziele i listek laurowy.
3.Namoczone wcześniej grzybki odcedzić, lekko odcisnąć, posiekać. Cebulki obrać, posiekać i posmażyć na oleju do zezłocenia, dodać grzybki, posolić, popieprzyć i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do zupy.
4.Buraka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do zupy gdy warzywa już będą prawie miękkie. Dodać fasolę z puszki i jeszcze pogotować do miękkości buraczków.
5.Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, wyłączyć gotowanie, dodać zieleninkę. Smacznego
Porady
Zupa ma być gęsta, więc nie trzeba gotować w dużej ilości wody, lepiej jest ją dodawać w trakcie gotowania w miarę potrzeb.
Komentarze