Nietradycyjna kora orzechowa

4.99 (152 ocen)

  • 2 godz.

Nietradycyjna kora orzechowa bo bez delicji. Nie ujmuje to jednak ciastu smaku. Warto wypróbować tę wersję tego popularnego smakołyku :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto bakaliowe:
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    100 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    8 białek
    4 żółtka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 puszka brzoskwiń
    2 budynie śmietankowe
    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    200 g masła
    Dodatkowo:
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Nietradycyjna kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, siekane orzechy i mieszamy dokładnie szpatułką. Gotową masę wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i każdą z nich pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.
  • 2. Krem: Sok brzoskwiniowy z puszki mieszamy z wodą. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy dokładnie żółtka, budynie oraz mąkę. Pozostały sok z wodą zagotować razem z cukrami. Na gotujący sok wlewamy przygotowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i mieszamy z gotowym kremem.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia i wstępnego stężenia.
  • 4. Przełożenie ciasta: jedno ciasto bakaliowe - 1/2 kremu - drugie ciasto bakaliowe - 1/2 kremy - tężejące galaretki. Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Porady

Dobrze jest podzielić sobie składniki na pół i przygotować każdy placek osobno żeby drugi nie musiał czekać jeśli nie mieszczą się dwie blaszki do piekarnika. Jeśli soku brzoskwiniowego z puszki jest mniej uzupełniamy wodą, aby w sumie mieć 3 szklanki płynu. Krem można także przygotować na samym mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować