Niebiańskie ciasto dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem do białości , sypkie składniki mieszamy ze sobą i łyżką delikatnie mieszamy z masą jajeczną na koniec dolewamy wodę z olejem. Delikatnie mieszamy .Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 *C na ok 30 min.
2.Masa I:
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem ,W mikserze ubić żółtka z cukrem waniliowym , powoli dodając na przemian mąki i resztę mleka. Dokładnie wymieszaną masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać.Budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia . Masło utrzec do białości , ostudzony budyń porcjami dodawać do masła ,na koniec ostrożnie wlać likier . schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce.
3.Masa II:
zimną śmietanę ubić na puch z śmietan-fixami i cukrem pudrem.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody , przestudzić , łyżkę ubitej śmietany wymieszać z żelatyną , i przelać do reszty śmietany , energicznie wymieszać.
4.biszkopt przekroić na dwie części, pierwszy blat nasączyć naparem z kawy , wyłożyc 3/4 masy I i posypać kakao,
5.drugi blat ciasta podzielić na niewielkie kwadraty również nasączone naparem z kawy, układać na masie jak szachownicę
6.kwadraty ciasta Posmarować resztą masy , posypać kakao ,na wierzch wyłożyć masę II , dowolnie udekorować.Ja posypałam ciasto kakao. Schłodzic w lodówce .
Porady
do masy można użyć innego likieru np ajerkoniaku !
Komentarze