niebiańskie ciasto dla dorosłych

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

niesamowite ciasto tylko dla dorosłych , o smaku likieru z delikatnym biszkoptem nasączonym kawą i niebiańską bitą śmietaną !

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kakaowe:
    6 jaj
    szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/4 szklanki wody
    1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyzki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem I:
    kostka masła 82 %
    3 żółtka
    3 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru kryształu
    cukier waniliowy 16 g
    pół szklanki likieru Irisch Cream (można zastąpić np ajerkoniakiem)

    masa II:
    600 ml śmietanki 30 %
    2-3 łyzki cukru pudru
    2 śmietan fixy
    3 łyzeczki żelatyny

    dodatkowo :
    kakao
    3 łyżki kawy (np. nescafe) i 2 łyżeczki cukru rozpuszczone w 1/2 szklanki
    gorącej wody (wystudzone)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Niebiańskie ciasto dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do białości , sypkie składniki mieszamy ze sobą i łyżką delikatnie mieszamy z masą jajeczną na koniec dolewamy wodę z olejem. Delikatnie mieszamy .Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 *C na ok 30 min.
  • 2. Masa I:
    2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem ,W mikserze ubić żółtka z cukrem waniliowym , powoli dodając na przemian mąki i resztę mleka. Dokładnie wymieszaną masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać.Budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia . Masło utrzec do białości , ostudzony budyń porcjami dodawać do masła ,na koniec ostrożnie wlać likier . schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce.
  • 3. Masa II:
    zimną śmietanę ubić na puch z śmietan-fixami i cukrem pudrem.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody , przestudzić , łyżkę ubitej śmietany wymieszać z żelatyną , i przelać do reszty śmietany , energicznie wymieszać.
  • image-086sptx 4. biszkopt przekroić na dwie części, pierwszy blat nasączyć naparem z kawy , wyłożyc 3/4 masy I i posypać kakao,
  • image-05juxt5 5. drugi blat ciasta podzielić na niewielkie kwadraty również nasączone naparem z kawy, układać na masie jak szachownicę
  • image-1ai00u9 6. kwadraty ciasta Posmarować resztą masy , posypać kakao ,na wierzch wyłożyć masę II , dowolnie udekorować.Ja posypałam ciasto kakao. Schłodzic w lodówce .

Porady

do masy można użyć innego likieru np ajerkoniaku !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować