Niebieski tort

4.5 (180 ocen)

  • 4 godz.

Tort ten został wykonany specjalnie dla mojej małej siostrzenicy z okazji urodziny .

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopty:
    około 0.5 kg mąki
    szklanka oleju
    szklanka wody
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    2 łyżeczki kakao
    2 szklanki cukru
    szczypta soli

    Masa:
    2 kostki margaryny
    budyń śmietankowy duży
    2-3 łyżki cukru
    według uznania owoce suche: ja dodałam suszoną żurawinę
    barwnik niebieski

    Lukier:
    cukier puder
    kwasek cytrynowy
    żelatyna około 1 dużej łyżeczki
    koncentrat buraczany
    niebieski barwnik
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Niebieski tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Z 6 białek i szczypty soli ubijamy sztywna pianę. Powoli dodajemy cukier, następnie żółtka. Następnie małymi porcjami wlewamy wodę i olej , jednocześnie bardzo delikatnie mieszając . Kolejno dodajemy mąkę wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją również małymi porcjami delikatnie mieszając. Kontrolujemy gęstość ciasta (trzeba uważać ,żeby nie dodać za dużo maki) . Gdy składniki ładnie się połączą , ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Oba ciasta pieczemy w tortownicach wysmarowanych margaryną ( w temperatura około 180 stopni ) przez około 30 minut. Po około 20 minutach można skontrolować ciasto.

    Masa:
    Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Margarynę ucieramy z cukrem na "puch". Ostudzony budyń małymi porcjami dodajemy do margaryny ciągle ucierając. Cała masa musi by dobrze utarta. Następnie dodajemy owoce według uznania i kilka kropel niebieskiego barwnika.

    Przekładanie ;
    Wcześniej upieczone ciasta dzielimy na pół, tak aby powstały cztery. Zaczynamy od ciasta kakaowego następnie smarujemy masą i nakładamy ciasto jasne. Kolejno postępujemy analogicznie . Około 2 -3 łyżek masy pozostawiamy na posmarowanie bocznych części tortu.

    Lukier:
    Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny z odrobiną kwasku cytrynowego. Następnie ugniatamy cukier puder z ostudzoną żelatyną tak aby powstała plastyczna masa. Kolejno dzielimy masę na 2 części . Do jednej dodajemy kilka kropel niebieskiego barwnika. Z pozostałej części odrywamy mały kawałek do którego dodajemy kilka kropel koncentratu buraczanego . Powstałe masy bardzo cieniutko rozwałkowujemy . Ozdabiamy tort tak jak na zdjęciach lub według własnego uznania.

Porady

Aby ciasto nie było za suche można go pączkować wodą z cukrem waniliowym. Gdy w masie wyczuwalny jest posmak margaryny można go zneutralizować sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami alkoholu. Gdy lukier zaczyna nam twardnieć należy go ugniatać tak jak plastelinę( pod wpływem ciepła naszych palców znów stanie się plastyczny). Aby powstały ładne listki należy wykroić je nożykiem i na ich grzbiecie przy pomocy widelca wykonać "paski"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować