Niebieski tort elsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.Mąkę z proszkiem do pieczenie wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać olej.Na sam koniec dodajemy odpowiednią ilość barwnika spożywczego aby uzyskać odpowiedni kolor.
Upiec według przepisu dwa takie biszkopty
2.Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 2 krążki.
3.Między pieczeniem biszkoptów przygotować krem karpatka.
Z 500 ml mleka odlać 1 szklankę.Rozprowadzić w niej zawartość torebki.
Pozostałe mleko zagotować.Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek.Całość chwilę gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
Po dokładnym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.
4.Ostudzone biszkopty dzielimy każdy na 2 krązki. Odkładamy po jednym z każdego koloru na bok, pozostałe zaczynamy przekładać. Każdy krażek nasączyć np. wodą z cytryną, na górę położyć masę kremową, przykryć kolejnym krążkiem czynność powtórzyć,
5.Dodatkowo posmarowałam dżemem jagodowym własnej roboty dla przełamania słodkości kremów. Na koniec ułożyć jadalny opłatek i ozdobić według własnego uznania.
Smacznego!!
6.Krem ze śmietany kremówki - schłodzoną śmietankę ubijać na sztywno, można dodać fix do śmietany,na koniec stopniowo dodać cukier. Śmietana powinna być sztywna! na koniec dodać niebieski barwnik i dobrze wymiesza c do powstania pożądanego koloru
Komentarze