Niebo w gębie

4.5 (181 ocen)

Jest to moje ulubione ciasto. Przepis zdradziła mi moja mama i od tej pory gości na stole na największych uroczystościach

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl.mąki
    30 dag.masła lub margaryny
    1/2 szkl.cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I:
    1 kg jabłek obranych
    1 galaretka
    można dodać cukier jeżeli jabłka są zbyt kwaśne

    Masa II:
    30 dag orzechów włoskich
    1 szkl. gorącego mleka
    25 dag masła lub margaryny
    1 szkl. cukru pudru

    Polewa czekoladowa:
    pół kostki margaryny
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec osobno każdy placek. Piec około 20 min, w temperaturze 170C.

    Jabłka zetrzeć na tarce, dusić aż będą gorące do jabłek dodać 1 galaretkę suchą .Dobrze wymieszać masę odstawić i wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim.

    Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać orzechy ostygnięte i utrzeć. Masą posmarować placek.

    Margarynę rozpuścić z czekoladą i wylać na masę orzechową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować