Moje córcie bardzo się domagały jakiegoś torcika i galaretki więc połączyłam obie te rzeczy i zaserwowałam taki torcik, smakował całej rodzince a dziewczynki stwierdziły,ze jest piękny:)
Niedzielny torcik dla córeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok
2.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
3.Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
4.Brzoskwinie zblednować na gładko. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Ostudzić i dodać do musu z brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i odłożyć do lodówki.
5.Następnie kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Z lodówki wyjąć mus i po łyżce dodawać do śmietanki cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach.
6.Wykonanie: Na talerz położyć pierwszy krążek biszkopta. Nasączyć go syropem z brzoskwiń. Owoce pokroić w dużą kostkę i wyłożyć na biszkopt.
7.Następnie delikatnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić na 20 min do lodówki. Potem położyć drugi krążek ciasta, nasączyć.
8.Wylać masę z brzoskwiniami i delikatnie wyrównać. Odstawić do lodówki na 6-7 godzin. Przed podaniem udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego!
Komentarze