NIEDZIELNA BAGIETKA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i chrupiące niedzielne śniadanko.

Składniki:

  • 1 bagietka długa
    1 papryka czerwona
    5 plastrów kiełbasy szynkowej
    5 plastrów żółtego sera
    3 trójkąty serka topionego Hochland o różnych smakach
    zioła prowansalskie,masło do posmarowania blaszki

    Do dekoracji:

    sałata,pomidory,rzodkiewka,cebula,sól,pieprz. Dekoracja w/g uznania.

Niedzielna bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • niedzielna bagietka 1.




    Bagietkę pokroić na 10 kawałków,wydrążyć nie do końca środki.Wydrążone środki bagietki pokroić w drobną kostkę,posypać ziołami prowansalskimi i zrumienić na patelni z niewielką ilością masła.Z kiełbasy polskiej zdjąć skórkę,paprykę oczyścić,umyć i pokroić w słupki.Część papryki pokroić w drobną kostkę. Plastry kiełbasy szynkowej i żółtego sera przekroić na połowę.




  • niedzielna bagietka 2. Do środka każdego słupka bagietki włożyć kawałek serka topionego.Kiełbasę szynkową i żółty ser zwinąć w roladkę i wcisnąć jednym końcem w topiony serek.Do środka każdej roladki włożyć po słupku kiełbasy polskiej,po dwa słupki papryki.Nie wypełnione miejsca bagietki uzupełnić papryką pokrojoną w kostkę i grzankami.Niewielką blaszkę wysmarować masłem,ułożyć bagietki.
  • niedzielna bagietka 3.
    Piekarnik nagrzać do 170C,wstawić blaszkę z bagietkami i piec 15 min.
  • niedzielna bagietka 4. Talerz wyłożyć sałatą,ozdobić pomidorami,cebulą,rzodkiewką,posypać solą,pieprzem.Na tak przygotowanych talerzach wyłożyć upieczone bagietki,obsypać z jednej strony pozostałymi grzankami.

Porady

Jest to danie dla dwóch osób.Można ilości zwiększyć w/g potrzeb.Talerz można ozdobić w/g własnych pomysłów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy