Niedzielna bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Bagietkę pokroić na 10 kawałków,wydrążyć nie do końca środki.Wydrążone środki bagietki pokroić w drobną kostkę,posypać ziołami prowansalskimi i zrumienić na patelni z niewielką ilością masła.Z kiełbasy polskiej zdjąć skórkę,paprykę oczyścić,umyć i pokroić w słupki.Część papryki pokroić w drobną kostkę. Plastry kiełbasy szynkowej i żółtego sera przekroić na połowę.
2. Do środka każdego słupka bagietki włożyć kawałek serka topionego.Kiełbasę szynkową i żółty ser zwinąć w roladkę i wcisnąć jednym końcem w topiony serek.Do środka każdej roladki włożyć po słupku kiełbasy polskiej,po dwa słupki papryki.Nie wypełnione miejsca bagietki uzupełnić papryką pokrojoną w kostkę i grzankami.Niewielką blaszkę wysmarować masłem,ułożyć bagietki.
3.
Piekarnik nagrzać do 170C,wstawić blaszkę z bagietkami i piec 15 min.
4.Talerz wyłożyć sałatą,ozdobić pomidorami,cebulą,rzodkiewką,posypać solą,pieprzem.Na tak przygotowanych talerzach wyłożyć upieczone bagietki,obsypać z jednej strony pozostałymi grzankami.
Porady
Jest to danie dla dwóch osób.Można ilości zwiększyć w/g potrzeb.Talerz można ozdobić w/g własnych pomysłów.
Komentarze