Niedzielne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na krem.
2.Dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.3/4 ciasta wylać na blaszkę, resztę ciasta wymieszać z suchym makiem i polać na ciasto białe, można przemieszać.
Blaszka 35/24 cm.
4.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Piec ok,45 minut.
wystudzone ciasto przekroić na 2 lub trzy blaty, przełożyć kremem i dowolnie udekorować.
5.MASA:
Jajko zmiksować z cukrem, mąką , proszkiem budyniowym i niewielką ilością mleka, wlać do gotującego się mleka, gotować aż zgęstnieje uważając aby nie przypalić masy. Wystudzić.
6.Masło ubić na puch, dodając zimny budyń,na końcu wsypać mielone orzechy. Można dodać odrobinę alkoholu.
Komentarze