Niedzielne drożdżóweczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: 1) Drożdże z 1 łyżka cukru rozpuszczamy w odrobinie mleka i odstawiamy na 25 minut pod przykryciem. 2) Resztę mleka i cukru zwykłego i 1/2 opakowania cukru wanilinowego podgrzewamy w garnku ( nie gotujemy!). Dodajemy masło i kiedy składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia pozostawiając do ostudzenia. Po tym czasie dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką. 3) Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy rozczyn drożdżowy, mieszamy. Następnie wlewamy roztwór z mleka, jajka i masła i wyrabiamy ciasto. ciasto delikatnie sypiemy mąką z wierzchu i pozostawiamy na 1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte czystym ręcznikiem. 4) Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki i na środku najlepiej szklanką robimy dołek na dodatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odstępy między nimi. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem.
DODATKI: Owoce myjemy i kroimy w małą kostkę i mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu.
Takimi dodatkami napełniamy dołki w cieście , począwszy od nałożenia powideł, później owoce.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrami i roztopionym masłem.
Na koniec drożdżówki posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na ok 18-20 minut.
Smacznego! :DD
Porady
Jako dodatki można użyć wszystkiego. Owoce możemy zastąpić serem, budyniem, czekoladą itp.
Komentarze