Niemiecka zupa ziemniaczana

4.47 (203 ocen)

  • 40 min

Szukałam jakiejś treściwej zupy i znalazłam przepisy na niemiecką zupę ziemniaczaną, przerobiłam je według polskich warunków i oto efekt.

  • 40 min

Składniki:

  • -ok. 10 średnich ziemniaków
    -2 marchewki
    -2 kiełbasy
    -kawałek wędzonego boczku (20 dag)
    -kawałek łopatki wieprzowej (20 dag)
    -1 duża cebula
    -kubek kwaśnej śmietany
    -mleko i mąka do zaprawienia
    -sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy
    -majeranek
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Niemiecka zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę, boczek i mięso pokroić w równą kostkę, olej rozgrzać na dnie dużego garnka i wszystko wrzucić do smażenia. Smażyć aż wszystko się zrumieni, pod koniec smażenia wrzucić pokrojoną cebulę. Chwilę przesmażyć i zalać wszystko wodą.
  • 2. Dodać przyprawy, pokrojoną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować wszystko przez 20 minut.
  • 3. Po tym czasie zupę zaprawić mąką z mlekiem, dodać śmietanę (rozrobioną w miseczce z chochlą gorącej zupy). Zagotować i gotowe.

Porady

W oryginalnym przepisie ziemniaki były zmiksowane jednak ja wolę kiedy są w kawałkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować