Mięciutki filet na kanapki sprawi, że nasze kolacje, śniadania nie będą już nie tylko nudne, ale zdrowe i pożywne. Można fileta wykorzystać także do obiadu podając z sosem.
1 godz. 40 min
Dla 5 osób
Składniki:
1 duży filet
Marynata: odrobina oleju, łyżeczka soli, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich lub ulubionych przypraw, ząbek czosnku
folia do pieczenia/ rękaw do pieczenia
Nienudny pieczony filet drobiowy na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.Składniki na marynatę mieszamy w osobnym naczyniu(czosnek przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy nożem) i smarujemy nią kurczaka. Odstawiamy do lodówki na całą noc lub dobę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
3.Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, góra-dół. Fileta umieszczamy w folii i zapinamy według instrukcji na opakowaniu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia ciasta, jeśli ktoś nie posiada pierwszej opcji.
4.Pieczemy 40 minut ( czas należy kontrolować ponieważ wszystko zależy od wielkości fileta). Po pierwszych 20 minutach przewracamy fileta na drugą stronę.
5.Po upieczeniu pozostawiamy fileta w piekarniku na 5-10 minut, następnie go wyciągamy i nacinamy folię. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Komentarze