Nienudny pieczony filet drobiowy na kanapki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Mięciutki filet na kanapki sprawi, że nasze kolacje, śniadania nie będą już nie tylko nudne, ale zdrowe i pożywne. Można fileta wykorzystać także do obiadu podając z sosem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 duży filet
    Marynata: odrobina oleju, łyżeczka soli, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich lub ulubionych przypraw, ząbek czosnku
    folia do pieczenia/ rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Nienudny pieczony filet drobiowy na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 2. Składniki na marynatę mieszamy w osobnym naczyniu(czosnek przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy nożem) i smarujemy nią kurczaka. Odstawiamy do lodówki na całą noc lub dobę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
  • 3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, góra-dół. Fileta umieszczamy w folii i zapinamy według instrukcji na opakowaniu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia ciasta, jeśli ktoś nie posiada pierwszej opcji.
  • 4. Pieczemy 40 minut ( czas należy kontrolować ponieważ wszystko zależy od wielkości fileta). Po pierwszych 20 minutach przewracamy fileta na drugą stronę.
  • 5. Po upieczeniu pozostawiamy fileta w piekarniku na 5-10 minut, następnie go wyciągamy i nacinamy folię. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować