Nocne paluchy z sezamem

0 (0 ocen)

Te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło to przez 1-2 godzinki w ciepłym miejscu. Rano wystarczy już tylko uformować paluchy, odczekać, by wyrosły i upi

Składniki:

  • Rozczyn:
    15 g świeżych drożdży
    4 łyżki mąki letniej wody
    2 łyżki mąki pszennej typ 650

    Ciasto:
    cały powyższy rozczyn
    360 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania
    1 jajko
    1 łyżeczka miodu
    2 płaskie łyżeczki soli
    60 g sezamu
    90 g letniego mleka
    90 g letniej wody
    3 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
    sezam do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Nocne paluchy z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać łyżką. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  • 2. Ciasto: Mąkę pszenną, jajko, miód, sól i sezam wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnie mleko i wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać oliwę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką.



    Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin). Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować je, uderzając w nie pięścią. Otrzymamy tym samym bardziej puszyste paluchy.




    Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami na naoliwionym blacie. Podzielić na 15 równych części. Z każdej utoczyć długi wałek. Wałeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach. Pozostawić na 60-90 minut do napuszenia.
  • 3. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Paluchy wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 200 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.




    Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sezam Bułka pszenna typu paluch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować