Noworoczna Pavlova ze śmietanką, mascarpone i granatem

4.5 (169 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Stary Rok pożegnaliśmy w kapciach i piżamach, więc chociaż Nowy postanowiłam przywitać z pompą, a poza tym zostały białka po świątecznym tiramisu :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZA:
    - białko jaja: 6 sztuk
    - Szczypta soli: 1 sztuka
    - cukier puder: 300 gramów
    - ocet winny biały: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    KREM I DEKORACJA:
    - śmietanka 36%: 330 gramów
    - mascarpone: 250 gramów
    - opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - dżem jeżynowy niezbyt słodki: 8 łyżek
    - granat średni: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Noworoczna pavlova ze śmietanką, mascarpone i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Noworoczna Pavlova ze śmietanką, mascarpone i granatem 1. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę na 180 stopni.
    Białka o temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier, najlepiej po jednej łyżce. Jak piana będzie już błyszcząca i pięknie ubita dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać tylko do rozpuszczenia.
    Na papierze do pieczenia uformować okrąg i wstawić do piekarnika na 10 minut, zmniejszyć temparaturę do ok. 140 stopni i piec przez kolejne 80 minut.
    Wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez ok. 1,5 - 2 godziny.
    Bezę wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem.
    Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i waniliowy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na bezę i udekorować pestkami granatu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować