Nutella - ciasto czekoladowe z truskawkami

4.5 (151 ocen)

  • 2 min

Ciasto uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Przepis dostałam od przyjaciółki lecz go udoskonaliłam poprzez dodanie bitej śmietany, truskawek i czekolady.

  • 2 min

Składniki:

  • Masa śliwkowa :
    0,5 kg śliwek suszonych bez pestek, 8 łyżek wody, 0,5 szkl. cukru, 2 szkl. wódki
    Biszkopt kakaowy:
    6 jajek, 1,5 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu do żółtek, 1 szkl. cukru,1 cukier waniliowy, szczypta soli
    Poncz:
    250ml mocnej herbaty Dilmah, 100ml wódki, sok z 1 cytryny
    Krem czekoladowy nutella:
    50 g kremu nutella i 1,5 kostki masła, 2 kieliszki wódki
    Bita śmietana:
    0,5 l słodkiej śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru, sok z 0,5 cytryny, 3 śmietan fix
    Do dekoracji:
    Tabliczka mlecznej czekolady, 250g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Nutella - ciasto czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa śliwkowa ( przygotowana dzień wcześniej)
    Śliwki kroimy w drobna kostkę, zalewamy 8 łyżkami wody, dodajemy 0,5 szkl. cukru i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Po wystudzeniu masę przekładamy do litrowego słoika i zalewamy 2 szkl. wódki. Wkładamy do lodówki na 24h
  • 2. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka mieszamy z łyżeczką octu. Mąkę pszenną ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Ubite na sztywno białka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka zmieszane z octem i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem o kakao do ubitej piany. Delikatnie mieszamy . Dwie blachy smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą, wylewamy biszkopt dzielony na połowę. Pieczemy 25 min w 180°C.
  • 3. Poncz
    Przygotowanym ponczem nasączamy 2 spody biszkoptowe
  • 4. Krem czekoladowy
    1,5 kostki masła miksujemy dodając po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodajemy 2 kieliszki wódki i miksujemy
  • 5. Bita Śmietana
    0,5 l śmietany kremówki 30 %, miksujemy z 2 łyżkami cukru, 3 śmietan fix oraz sokiem z 0,5 cytryny
  • 6. Dekoracja
    Przygotowujemy startą tabliczke mlecznej czekolady i odszypułkowane truskawki kroimy na połowę do dekoracji.

Porady

I warstwę ciasta tworzy biszkopt kakaowy nasączany ponczem. II warstwa to 0,5 kremu czekoladowego nutella. III warstwa - 0,5 masy śliwkowej. IV warstwa - biszkopt kakaowy nasączany ponczem. V warstwa - 0,5 masy śliwkowej. VI warstwa - krem czekoladowy 0,5 części. VII warstwa - bita śmietana w rozetach, starta czekolada i ułożone truskawki. Ciasto jest najlepsze na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować