,,nutka'' tort urodzinowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo dodawać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka,obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy.
2.Podzielić na pół ,wylać do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonych papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone biszkopty wystudzić.
3.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,odstawić do stężenia.Stężoną pokroić w kostkę.
4.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i wymieszać.Na koniec dodać pokrojoną galaretkę.
5.Biszkopty położyć jeden na drugim i wyciąć kształt nutki.Przełożyć gotową masą.
6.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,odstawić do stężenia.Śmietanę ubić z cukrem do smaku,dodać zastygającą galaretkę i dokładnie wymieszać.
7.Gotową masą posmarować cały tort.Na koniec udekorować dowolnie wiórkami kokosowymi.
Porady
Do dekoracji możemy użyć dowolnych kolorów wiórek kokosowych i galaretek.
Komentarze