Ocet jabłkowy, czyli zdrowa alternatywa dla octu spirytusowego i kwasku cytrynowego. Polecam polskie odmiany: antonówki, papierówki, kronselki itp.
Składniki:
około kilograma jabłek najlepiej z polskich starych odmian np. antonówek, papierówek, kronselek… mogą być również cząstki jabłek
Około litra wody
Cukier lub miód do smaku (mniej więcej łyżeczka na szklankę wody)
1.Obierki wkładamy do słoja, garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego. Zalewamy przegotowaną letnią i osłodzoną wodą. Woda powinna przykryć obierki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie. Co klika dni mieszamy drewnianą łyżką. Fermentacja dobiegnie końca w momencie, gdy roztwór przestanie się pienić. Ocet przelewamy przez gazę najlepiej do ciemnych butelek i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce.
Komentarze