1.Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
2.Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
3.Krem: Mleko zagotować. Jajka, mąki i cukry wymieszać i wlać do tego gotujące mleko. Gotować chwilę na małym ogniu. Ostudzić. Zimny utrzeć z margaryną.
4.Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia.
5.Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
7.Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze