Oczy carycy

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Poprostu rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżkę octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżkę proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Krem budyniowy:
    1 i 3/4 szklanki mleka
    budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy (16 g)
    1 kostkę miękkiego masła

    Polewa:
    125 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki kakao
    3-4 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    200 ml mocnej kawy
    paczkę okrągłych biszkoptów
    zieloną galaretka
    posypka cukrowa

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
    Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
  • 3. Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.
    Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
  • 4. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
    Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
  • 5. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posypką cukrową. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Porady

Według uznania zamiast posypki cukrowej można użyć posiekanych orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować