1 kg mąki pszennej
kostka drożdży (100g)
2 łyżki cukru
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
odrobina oleju (by ciasto się nie kleiło)
+ mak do posypania i jajko do smarowania
Obważanki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn; drożdże pokruszyć z cukrem, 3-4 łyżami ciepłego mleka, 2 łyżami mąki. Rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać 3/4 mąki, jajka, pozostałe mleko i mąkę (można dodać odrobinę oleju by ciasto nie kleiło się do rąk) Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Gotowe ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić np na 10 części. Każdą część rolować w wałeczek ok 50cm długości, składać na pół i spleść a następnie złączyć tak by powstał obwarzanek.
2.Obwarzanki ułożyć na blasze w odstępach od siebie, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
3.Piec ok 15-20 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce.
Porady
1/ Obwarzanki można posypać również sezamem, ziołami, kminkiem, czarnuszką.
Komentarze