Mięsko przygotowane w ten sposób jest naprawdę bardzo smaczne :)
1 godz. 10 min
Składniki:
5 plastrów schabu
50 dag kiszonej kapusty
2 małe marchewki
1 cebula
1 kostka rosołowa drobiowa
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
słodka i ostra papryka w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
1.Kapustę odciśnij, pokrój. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Warzywa wymieszaj z kapustą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i szczyptę papryki ostrej mielonej.
2.Kotlety schabowe rozbij. Posyp z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Włóż kotlety, smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony.
3.W żaroodpornym naczyniu ułóż 1/2 kapusty z warzywami, na tym ułóż podsmażone kotlety i przykryj resztą kapusty. Kostkę bulionową rozpuść w 1 szklance wrzątku . Zapiekankę podlej tłuszczem ze smażenia mięsa i przygotowanym bulionem. Naczynie przykryj. Danie piecz ok. 40-45 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze