Ognista potrawka z makaronem

0 (0 ocen)

kolorowy i smaczny obiad

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółtka
    1 duża cebula
    150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 szk sosu chili słodko pikantnego
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    sól do smaku
    400 g makaronu kolorowego wstążki
    5 l wody do ugotowania makaronu
    1 łyżka soli
    3 łyżki oleju

Ognista potrawka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte podudzia obrać ze skóry, wytrybować i pokroić w kostkę.
    3 łyżki oleju z pomidorów wlać na patelnię, rozgrzać go i wrzucić mięso.
    Podsmażać je od czasu do czasu mieszając.
    Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 2. Następnie papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i również pokroić w sporą kostkę.
    Wszystko chwilę smażyć a gdy papryka lekko zmięknie dorzucić pokrojone pomidory odsączone z oliwy.
    Na koniec dodać wszystkie przyprawy i sos chili oraz pietruszkę i dusić około 5-7 minut.
  • 3. Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić.
    Na talerz nakładać makaron i potrawkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy