Ognista sałatka z bobu do słoików

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 1,5 kg bobu
    - 1 kg cebuli
    - 1 kg marchwi
    - 100 g papryki ostrej
    - pęczek pietruszki
    - 1 łyżka soli
    zalewa
    - 4 szklanki wody
    - 3/4 szklanki octu
    -1/3 szklanki oleju
    - 1 łyżka soli
    - 5 łyżek cukru
    - 2 liście laurowe
    - 6 kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ognista sałatka z bobu do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Zalać bób wodą doprowadzić do wrzenia odlać wodę Wlać nową posolić 1/2 łyżki soli gotować aż zmięknie odcedzić
  • 2. - Cebulę pokroić w paski Przełożyć do miski zasypać łyżeczką soli wymieszać Marchew zetrzeć na grubej tarce przełożyć do garnka zalać 1 szklanką wody gotować aż woda odparuje Dodać marchew do bobu
  • 3. - Z papryczek chilli wyjąć pestki pokroić w paski Ugotować zalewę z podanych składników jak się zalewa zacznie gotować wrzucić cebulę i papryczki do zalewy gotować ok 10 minut Wlać zalewę do bobu Wszystko razem zagotować Gorące dać do słoików zakręcić słoiki pasteryzować 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować