Ogórkowa w nowej odsłonie

0 (0 ocen)

Przeglądając gazety wpadł i w oko przepis na zupę ogórkową, ale ze świeżych ogórków. Okazała się bardzo smaczna i zniknęła bardzo szybko.

Składniki:

  • 500g ogórków
    1 l wywaru drobiowego
    1 pęczek koperku
    4 duże ziemniaki
    1 cebula
    ½ szklanki śmietany 30 %
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

Ogórkowa w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa w nowej odsłonie 1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz ogórki obrać, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać ogórki oraz koperek i przez chwilę dusić. Następnie warzywa zalać wywarem i gotować ok 10 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka zmiksować. Dołożyć ziemniaczane pure. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i połączyć ze śmietaną. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy