Jeśli tak jak i ja lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki.
Składniki:
2 kg ogórków
koper (łodygi i baldachy)
chrzan
czosnek
"ogórkowa" w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagtowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym znosimy do piwnicy (w chłodne miejsce).
Komentarze