Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

4.48 (166 ocen)

  • 40 min

Do tej pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Tu seler naciowy dodał nowego smaku ogórkowej.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 marchewki
    • 2 małe pietruszki
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 duża cebula
    • 5 średnich ziemniaków
    • 6 ogórków kiszonych
    • 5 łyżek oliwy
    • 2 łyżki masła
    • pęczek natki pietruszki
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 1/2 szklanki śmietanki do zup
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut.
    • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
    • Marchew i pietruszkę pokroić w ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki i podsmażyć wszystko z cebulą.
    • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut.
    • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Do zupy wrzucić kaszę jaglaną i gotować 15 minut.
    • Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
    • Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki i wlać śmietankę, nie gotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować