Doskonały na śniadanie, kolację lub jako zimna przystawka.Tort doskonale smakuje z chlebem i świeżym masłem. Dobry dodatek stanowi do niego także wędlina.
Składniki:
Tortownica 16 cm
Składniki:
• 2 wafle tortowe,
• 100 g masła,
• 0,5 kg sera białego,
• 2-3 łyżki śmietany kwaśnej,
• 1 średniej wielkości cebula,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 2 jajka,
• Sól, pieprz do smaku,
• Kilka listków świeżej mięty,
• 1 łyżka siekanego koperku,
• 3 ogórki (2 do środka tortu, 1 do dekoracji),
• 3 pełne łyżeczki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki)
• 0,5 szklanki mleka,
Ogórkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy. Dokładamy do pokruszonych wafli i dokładnie mieszamy. Masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do chłodu. Między czasie przygotowujemy masę serowo-ogórkową.
Masa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.
Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W dalszej kolejności do sera dokładamy żółtka, śmietanę oraz listki mięty. Ponownie miksujemy i doprawiamy.
Między czasie 2 ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno.
Zmiksowaną masę serową łączymy z białkami i żelatyną. Do całości dokładamy koperek oraz pokrojone ogórki. Mieszamy. Masę wykładamy na waflowy spód.
Odkładamy do chłodu by ser stężał.
Po wyjęciu tort dekorujemy pokrojonym ogórkiem oraz listkami mięty.
Komentarze