Ogórkowy torcik

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Doskonały na śniadanie, kolację lub jako zimna przystawka.Tort doskonale smakuje z chlebem i świeżym masłem. Dobry dodatek stanowi do niego także wędlina.

Składniki:

  • Tortownica 16 cm
    Składniki:
    • 2 wafle tortowe,
    • 100 g masła,
    • 0,5 kg sera białego,
    • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej,
    • 1 średniej wielkości cebula,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 2 jajka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Kilka listków świeżej mięty,
    • 1 łyżka siekanego koperku,
    • 3 ogórki (2 do środka tortu, 1 do dekoracji),
    • 3 pełne łyżeczki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki)
    • 0,5 szklanki mleka,
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Ogórkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Masło topimy. Dokładamy do pokruszonych wafli i dokładnie mieszamy. Masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do chłodu. Między czasie przygotowujemy masę serowo-ogórkową.
    Masa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.
    Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W dalszej kolejności do sera dokładamy żółtka, śmietanę oraz listki mięty. Ponownie miksujemy i doprawiamy.

    Między czasie 2 ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno.
    Zmiksowaną masę serową łączymy z białkami i żelatyną. Do całości dokładamy koperek oraz pokrojone ogórki. Mieszamy. Masę wykładamy na waflowy spód.
    Odkładamy do chłodu by ser stężał.
    Po wyjęciu tort dekorujemy pokrojonym ogórkiem oraz listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować